Iskolánkban hagyománynak számít az irodalmi kávéház, melyet évente háromszor szervezünk. Ezeken az alkalmakon szövegalkotó diákok és tanárok osztják megy egymással verseiket, novelláikat, de helyet kapnak népdal-feldolgozások, néptánc, rap és slam poetry is.

„Alkotni öröm” – volt az idei vizsgamunka-kiállítás mottója, és a kozmás diákok ezt a tételmondatot nemcsak bútoraikkal, makettjeikkel vagy képeikkel bizonyítják évről évre. Sokan meglepődnek, amikor meghallják, hogy iskolánkban irodalmi alkotóműhely is van, nemcsak tanműhely.

Irodalomórákon vagy szorgalmi házi feladatként nálunk gyakran alkalmazott módszer a kreatív írás, és a legjobb szövegek nyitott facebook-csoportunkban, a Kozmaköltészet-Friss Forgácsok-ban jelennek meg, melynek már számos „valódi” író és költő is a tagja. (A teljesség igénye nélkül: Lackfi János, Kukorelly Endre, Kiss Judit Ágnes, Pion István, Kemény Zsófia, stb.) De a legörömtelibbek mégis csak a személyes találkozások, mikor is egy kávé mellett osztjuk meg egymással írásainkat, gondolatainkat.

2014 novembere óta Lackfi János, Prima Primissima-díjas író, költő visszatérő vendége kávéházunknak, ám a legutóbbi, júniusi alkalomra nem tudott eljönni, mert akkor született legkisebb gyermeke. „Kárpótlásul” azonban elhívta hozzánk egyik felfedezettjét, a fiatal és tehetséges költőnőt, Terék Annát.

Az eseményen magyar- és cigány népdal-feldolgozásokat játszott iskolánk együttese, a Szigorúan Ellenőrzött Tanulók, és öregdiákunk, Szabó Barbara táncolt cigány néptáncot. Ő egyébként a „kozmaköltészetnek” is aktív tagja, és a BGF kommunikáció szakos hallgatója. Terék Anna különös, sejtelmes, készülő verses regényéből olvasott fel részleteket, és azt is megtudtuk tőle, hogy mire gondolt a szerbiai magyar költőnő annál a kétértelmű kifejezésnél. Vagány közéleti slam-et hallhattunk Bárkay Gergelytől, az iskolához címzett, ambivalens „Szózattal” lepett meg minket Zsédely Csongor, és a humor mellett voltak torokszorító pillanatok is – például, amikor Fedor Zoltán olvasott fel megrázóan és keresetlenül őszinte „napló-prózájából”.

A kozmaköltészetről további információk, képek, videók és szövegek találhatóak az alábbi facebook linken: Kozmaköltészet


2017.12.15.
Cím: 1041 Budapest, Deák Ferenc u. 40. Tel.: +36 1 369-62-41
arculat: Zsankó László
programozás: Szakács Zsolt /fr.:03.09./

-- oldaltérkép --mt: 532